Història al barri

Centenari-a-la-web-


El 25 de març de 1904 va néixer el Centre Montserrat-Xavier a la barriada obrera d’Hostafrancs, amb l’ajut d’uns joves que proveníen de la Barcelona benestant i que es desplaçaven al barri cada dia de festa.

Inicialment situat al xamfrà dels carrers Torre d’en Damians i Ermengarda, just davant d’on avui hi ha l’escola d’infantil i primària, s’hi aplegaven més de 100 infants; s’anomenava “El Tancat” .

El 1910 el Centre es va traslladar a l’actual espai de l’escola, al carrer Ermengarda. Se’n deia “Centre Obrer i Instructiu d’Hostafrancs”, encara que ben aviat seria conegut pel seu nom de sempre: Centre Montserrat-Xavier .

El 1913 es va iniciar l’Escola nocturna gratuïta per a joves i, sis anys més tard, es va crear l’actual escola diürna.

El 1984 es va crear la Fundació Cultural Hostafrancs dirigida per un Patronat, titular de la institució i que aglutina tant les Escoles com l’ Ateneu Montserrat, el Bàsquet Ateneu Montserrat, l’Orfeó Atlàntida i el Centre.

El 1994, coincidint amb el 90è aniversari de la Institució, les escoles van passar a anomenar-se Escola Joan Pelegrí en honor a la llarga trajectòria del metge i pedagog Joan Pelegrí i Partegàs.

El 2004 va ser un any de celebració per a l’entitat centenària, en què es van dur a terme una sèrie d’actes commemoratius en memòria dels 100 anys de la tasca educativa, social i cultural.